Getakärr

Getakärr eller Gamleby var under medeltiden en stad i norra Halland, belägen strax norr om Varbergs nuvarande centrum.

Inget vet exakt när Varbergs grundades, och man vet heller inte orsaken till att staden anlades. Ursprungligen hette staden heller inte Varberg – det namnet dyker upp i källorna som beteckning på själva staden först på 1400-talet. Däremot tros Varbergs slott redan från början ha kallats Varberg. Det äldsta Varberg hette istället Getakärr cheap football uniforms youth. I ett dokument från 1343 skrivs namnet “villa Getakir“, vilket är det äldsta bevarade skriftliga materialet där namnet förekommer. Dock nämns namnet redan av Saxo Grammaticus i samband med slaget vid Nissan 1066 (skrivs i Gesta Danorum Getsjö) samt i Håkon Håkonssons saga år 1286. Man vet inte hur omfattande Getakärr var vid denna tid.

När Getakärr fick stadsprivilegier och därmed i juridisk mening blev en stad är inte heller känt, men borgare i staden nämns i Erikskrönikan 1309.

Staden hade en kyrka av gråsten, varav idag endast ruiner kvarstår. Arkeologiska utgrävningar i Getakärr har gjorts, till exempel utgrävningen av själva kyrkan 1937–1938 och på 1980-talet provschakt i staden, men dessa utgrävningar är alldeles för blygsamma för att man ska kunna veta något om Getakärrs stadsplan. De arkeologiska lagren är daterade från 1200-talets andra hälft fram till 1400-talet fuel belt reviews. Bland fynden finns keramik och mynt.

Post navigation

Kelme Outlet | Le Coq Sport Outlet

kelme paul frank outlet new balance outlet bogner outlet le coq sportif outlet valentino scarpe borse valentino valentino sale