La Nativité du Seigneur

La Nativité du Seigneur (franska ‘Herrens födelse’) med undertiteln Neuf méditations pour orgue (‘Nio meditationer för orgel’) är ett verk för orgel skrivet 1935 av Olivier Messiaen. Det skrevs när kompositören var 27 år gammal och kan kanske beskrivas som hans första mästerverk.

Messiaen skrev verket under en vistelse i Grenoble, den ort i de franska Alperna där han tillbringat en del av sin barndom. Han hävdade själv att de majestätiska bergen i Grenoble hade inspirerat honom, åtminstone till de fjärde och femte satserna. De andra satserna beskrev han som “mångfärgade som fönster i medeltida katedraler.”

Messiaen skrev ett förord till verket där han beskrev de musikaliska och teologiska idéerna bakom det. Rytmen i verket är delvis baserad på vissa versmått från antik grekisk metrik och på rytmer från traditionell indisk musik.

Verkets tema är julberättelsen och det är, enligt Messiaen, baserat på fem idéer:

Ordningen är uppbyggd så att meditationer över teologiska teman växlar med stycken som utgår från kända gestalter i julberättelsen. Messiaen hänvisar i sina kommentarer till specifika bibelställen som ligger till grund för meditationerna.

Förordet beskriver också det kreativa sätt på vilket Messiaen använder orgeln, exempelvis genom att låta pedalerna spela melodistämman i större utsträckning än normalt.

De nio styckena är i tur och ordning:

Verket tar i sin helhet ungefär en timme att framföra.

Kelme Outlet | Le Coq Sport Outlet

kelme paul frank outlet new balance outlet bogner outlet le coq sportif outlet valentino scarpe borse valentino valentino sale